perjantai 28. kesäkuuta 2013

Esteitä & CR-valmennus!

Tiistaina ratsastin Vikin kevyesti kaikissa askellajeissa. Viki oli pääasiassa tosi kiva ja toimi kaikissa askellajeissa ilman ongelmia. Laukkakin oli kivan pyörivää molempiin suuntiin. Ainut vika mikä Vikissä oli, niinn se oli Vikiksi äärettömän laiska! Sinänsä se ei ollut huono asia, sillä pystyin kerrankin ratsastamaan sitä hevosta, ilman että se alkoi itse säheltämään mitään.




Keskiviikkona käytiin siis hyppäämässä siellä tuttujemme tallilla, Koivurannan ratsutilalla. Hyppäsimme siellä aika kisatyyppistä rataan johon sisältyi mukavasti sarja, pari lävistäjää ja pari tiukempi käännös. Oikein kiva rata siis, jolla joutui oikeasti keskittymään.

Viki oli alkuun hirveän epävarman tuntuinen ja jännittynyt, joten ekat hypytkin olivat sen mukaisia. Aloitettiin hyppäämään ratana 70cm'stä ja nostettiin sitä pikkuhiljaa. Korkeimmillaan hyppäsin Vikin kanssa 90cm rataa, joka sujui ihan hyvin, jos ottaa huomioon että oltiin vieraassa paikassa jne.

Loppuun hypättiin vielä sarjaa, joka oli millä korkeimmillaan metrin. Muutaman kerran tuli siihenkin hassu hyppy, mutta kunnialla ylitettiin lopuksi sekin. Yhtään kieltoa koko treenien aikana ei tullut ja pudotuksia vain muutama, josta olenkin oikein ylpeä! 

Lopuksi käytiin vielä pulahtamassa hevosten kanssa, jonka jälkeen melko pian suunnattiinkin auton nokka kohti kotia. Täytyy useamminkin käydä tuolla hyppäämässä - tosi hyvää treeniä varsinkin Vikille, kuin myös minulle.








Torstaina ratsastin Vikin palauttelevasti, lähinnä taivutellen ja asetellen hakien rentoutta. Viki meni tosi kivasti ja rentoutui nopeasti. Vaihdoin loppuajaksi vielä pelkkiin riimuihin ja ohjiin ja mentiin näin hetki tehden vastalaukkaa ja laukka lävistäjiä vaihtamatta laukkaa. Viki toimi tällöinkin oikein mukavasti, ilman mitään ihmeellisyyksiä.

Tänään, perjantaina mulla ja Jennalla oli siis CR-valmennus (Lue lisää CR-ratsastuksesta!) meidän omalla kotikentällä. Alkuun haluan heti sanoa että tosiaan tällä kertaa keskityttiin vain minuun ratsastajana, eikä niinkään hevoseen. Hevonen sai vain tarkoitus kulkea rentona alhaalla.

Aluksi kävelin hetken Vikin kanssa ohjat tuntumalla ja samalla valmentaja seuraili istuntaani ja tarkasteli sitä erisuunnista. Selvisi että kippaan aavistuksen verran oikealla. Korjailtiin ensin siis oikeaa asentoa ja tunnustelin että sain molemmille istuinluille yhtä paljon painoa.

Tämän jälkeen valkku venytteli jalkani. Selvisi, että oikea jalkani on todella paljon jäykempi verrattuna vasempaan! - Selvisipä siis siihen syy, miksi aina ilman satulaa vasenjalkani on niin paljon pidempi.

Venyttelyiden jälkeen katsottiin kyynärkulmaa ja jalan asentoa, jonka jälkeen kävelin hetken miettien näitä asioita. Tämä sujui ihan suhteellisen hyvin, välillä käsi valui alaspäin, sekä katse painui ponin harjaan. Nopeasti kuitenkin huomasin myös itse nämä asiat, joten osasin niitä jo itsekin korjailla.

Sitten siirryttiinkin pääty-ympyrälle työstämään perusistuntaa vielä paremmin. Tarkkailimme mm. jalan asentoa ja sitä, että reisi pysyy rentona ja alapohje alhaalla, ilman että kantapää painuu alas. Lisäksi kiinnitettiin huomiota taas käsiin ja katseen pysymiseen menosuunnassa ja leuan ja niskain rentouteen.

Harjoittelimme myös mm. oikeanlaista hengitystekniikkaa ja miten hengittäminen vaikuttaa hevoseen - kun hengitin rauhallisesti sisään ja ulos, Viki kulki rentona ja rauhallisena ja, kun pidätin hengitystä Vikikin jännittyi ja alkoi nopeuttamaan tahtia ja lyhentämään askelta. Sama tapahtui (tai ainakin olisi pitänyt tapahtua) myös siinä, kun jäin tuijottamaan jotain tiettyä asiaa pitkäksi aikaa, ja kun ‘avarsin katseeni’ kaikelle mitä näin niin hevonen rentoutui.

Tämän jälkeen kävimme läpi sitä, miten lantion liikettä, miten lantio liikkuu ja miten se toimii ratsastaessa. Ratsastimme hetken käyttäen vain lantiota, sillä pyöritimme liikettä ja käänsimme. Lantion avulla kääntäminen sujuikin yllättävän hyvin, ja Vikikin kääntyi melko hyvin. Lantiolla kääntäessä meidän tuli kuvitella, että meillä olisi navan kohdalla ‘silmät’, jotka katsovat sinne suuntaan minne oltiin menossa.

Ratsastimme myös hetken toinen käsi suorana kohti taivasta, ja tällä liikkeellä kuului olla alaselän jännitystä vapauttava vaikutus. Hetken päästä aloitettiinkin ravaamaan. Mentiin ensin kevyessä ravissa, tarkkaillen taas jalkaa, kättä ja katsetta. Sain myös kuulla että ravissa hallitsen suht. hyvin keskivartalon liikkeet vaikka käynnissä oli näyttänyt että siinä saattaisi ravissa tulla ongelmia. Kevyt ravi meni todella kivasti, ja Vikikin tuntui oikein kivalta.

Ennen harjoitusravia käytiin vielä valmentajan kanssa läpi istuntaani, sillä minulla menee selkä aavistuksen notkolle ja nojaan taaksepäin. Muuten istuntani oli kuulemma ihan suora. Ensin ravissa selkäni meni notkolle, koska nojasin liikaa taakse, tämän jälkeen se vaihtuikin könötykseksi - loppujen lopuksi löytyi kummiskin se oikeakohtakin!

Harjoitusravikin meni ihan kivasti, mutta minun oli vain tosi hankala päästä askeleisiin mukaan. Päätimme kokeilla miten ilman jalustimia meneminen onnistuisi. Ilman jalustimia pääsin paljon paremmin mukaan ja istuntakin tuli tosi kivaksi. Sain myös kehuja siitä miten pystyin työstämään kättä paremmin ‘yksittäisenä osana’, kun alkutunnista se oli ollut paljon enemmän kiinni keskivartalossa. 

Muuta me ei taidettu tehdäkään, mutta olihan tässä jo ihan hirveästi kaikkea uutta, varsinkin minulle, kun en koskaan ennen ollut käynyt millään istunta tunnilla! Laukkaa ei siis tosiaan otettu valmennuksen aikana. Minulle jäi vaikka kuinka paljon juttuja mieleen tästä kerrasta ja todellakin tulen painamaan vinkit syvälle päähäni ja hyödyntämään niitä aina ratsastaessani.



Alaselaselän jännityksen poistamista.
Asentoa korjaamassa



Jalan asentoa säätämässä
Valmennuksen jälkeen ratsastimme vielä kaikki askellajit uudelleen läpi. Tällä kertaa menin harjoitusravissa jalustimien kanssa ja kyllä muuten oli istuminen harvinaisen helppoa. Ei oikeastaan mitään ongelmia, olisin voinut jäädä vain matkustelemaan sinne selkään. Otin vielä molempiin suuntiin laukatkin ja Viki oli jälleen oikein hyvä ja laukkasi pyöreästi molempiin suuntiin.



Olen kyllä kerrassaan ihan älyttömän tyytyväinen tähän päivään ja oikeastaan koko alkuviikkoon. Viki on joka päivä ollut oikein mukava ratsastaa, ilman mitään ongelmia, toivottavasti pari vikaa päivää tällä viikolla menee samalla tavalla.

Huomenna meidän olisi tarkoitus käydä Hennin kanssa uittamassa Viki ja Fasu. Sunnuntaista en vielä tiedä mitä teen, katsoo mitä keksii :) Ensi viikolla olen ma & ti kiinni kiviharjussa, joten en pääse liikuttamaan Vikiä. Ke tai To meidän olisi tarkoitus lähteä maastoilemaan samaan paikkaan, jossa käytiin keskiviikkona hyppäämässä :) Perjantaina mennään näillä näkyminen pientä kavaletti jumppista, lauantaina vain hölkkäillään ja sunnuntaina suunnataan Erikan kanssa kohti KJR'n estekisoja, joissa hyppään luokat 60cm & 80cm - Jännittäää!! :D

Kertokaas, mitä mieltä olitte kun valmennuksesta olikin näin pitkä selitys ja muutama kuva, eikä videota? :)

7 kommenttia:

  1. Jaksoin lukea oikein hyvin vaikka aina ois kiva saada niitä kuvia ja videoita enemmänkin mutta näinkin oli hyvä ja alkoi tuo cr kiinnostamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Mukava kuulla että postauksen jaksoi hyvin lukea. Videoita ja kuvia tulen jatkossakin liattamaan aina mahdollisuuksien mukaan, kun niitä saan :)

      Poista
  2. Istunta näyttää tosi hyvältä ja postaus oli kiva :) Me oltiin Rullen kanssa kerran cr-valkassa (itse asiassa tietääkseni just ton saman opettajan tunnilla) kun se kävi tossa naapuritallilla ja oli kyllä tosi kiva ja avartava kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Oli kyllä todella kannattava kokemus tuo valmennus!

      Poista
  3. Omistatko Vikin vai miksi ratsastelet sillä nykyään niin paljon ? :)
    Ihana banneri !

    VastaaPoista
  4. Ei tekis mullekkaa yhtää pahaa tollanen cr-valmennus, mut hyvä postaus :)

    VastaaPoista